Menu

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Kattintson most és kérje kötelezettségektől és költségektől mentes díjmentes helyszíni felmérésünket most!

Bővebben

2021-es ablakcsere támogatás

Magyarország kormánya 2021. január elsején indította el a lakásfelújítási támogatás programot, amit „ablakcsere támogatás 2021” néven találnak meg az ablakcsere után érdeklők.

A lakásfelújítási támogatás rendelet részleteit a kormány a 2020. november 25-i Magyar Közlönyben tette közzé.

A 2021-es ablakcsere támogatás feltételei röviden:

  • A támogatás 2021. január 1 és 2022. december 31 között vehető igénybe.
  • A támogatást csak magyar állampolgár vehet igénybe 1 alkalommal.
  • Az igényelhető lakásfelújítási támogatás maximális összege 3 millió Ft (ezzel egy 6 millió forintos beruházás finanszírozható)
  • Új építésű házra nem vehető igénybe a támogatás, csak felújításra.
  • Csak gyermeket nevelő családok vehetik igénybe a terhesség 12. hetétől, illetve ha a gyermek még nem töltötte be a 25. életévét.
  • A szabályok a megváltozott munkaképességűekre is vonatkoznak. (Az esetleges kedvezményeket a rendelet tartalmazza.)
  • A felújítás költségét először saját magunknak kell finanszírozni, az Államkincstár utólag folyósítja a támogatás összegét.
  • A lakásfelújítási támogatás feltétele, hogy ne legyen köztartozása a magánszemélynek, és legalább 1 éves fizetett társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

2021 ablakcsere otthonfelújítási támogatás GYIK

A támogatásra jogosultak azok a nyugdíjasok is, akik keresőtevékenységet végeznek foglalkoztatási jogviszonyban vagy, ha szülő halála miatt kisgyermek gyámjaivá váltak.

Az anyag és a munkadíj 50-50%-ban számolható el, ez a támogatás egyik legfontosabb eleme. Példával élve, ha mondjuk 500 ezer forintról kapunk számlát, ami a munkadíj, akkor az anyagra is ennyit kell elszámolnunk, tehát ebben az esetben 1 milliót igényelhetünk, hiába rendelkezünk valamelyikből mondjuk egy 2 milliós számlával. Éppen ezért célszerű mindkettővel kapcsolatosan gyűjteni a számlákat 3 millió forintig.

3 -féle módon is beadható a kérelem…

Be lehet jelentkezni ügyfélkapunk és kitölteni az elektronikus nyomtatványt, ehhez szkennelt formátumban szükséges csatolni a nyilatkozatokat.

Postán keresztül, levélben is továbbíthatjuk az űrlapokat, nyilatkozatokat.

Személyesen is megtehetjük a kormányablakban, ahol szintén ki kell tölteni a formanyomtatványokat és lemásolni a szükséges dokumentumokat.

Annak a nevére kell, hogy szóljon, aki megigényelte a támogatást.

A támogatás kizárja azokat a számlákat, amelyek 5%-os munkadíjról lettek kiállítva. A 0%-os és a 27%-os áfa tartalommal kiállítottak elfogadottak.

A támogatás felvehető, ha korszerűsítésről van szó, például a fűtési rendszer megújításáról. Ugyanakkor szolgáltató számára fizetendő villamos hálózat fejlesztése, hatósági díj megfizetésére nem vehető igénybe. Ezen kívül nem vehető fel a lakás bővítésére, hozzáépítésére és tetőtérbeépítésre sem.

Biztosítási jogviszony igazolásra nincs szükség a munkáltatótól. A Magyar Államkincstár mindenképp ellenőrizni fogja a jogosultságot, tehát csupán a TB jogviszony meglétéről és a köztartozásmentességről kell nyilatkozni. A NAV tud felvilágosítást adni a nyilvántartott köztartozásokról. Nem jogosultak a támogatásra a nevelőszülők, de egy nyugdíjas gyámként igen. Az őstermelők is jogosultak, persze csak akkor, ha a járulékokat is rendesen fizették, a jövedelme pedig elérte a minimálbér 30%-át. GYES/GYED tekintetében azok vehetik igénybe, akiknek fennáll a foglalkoztatási jogviszonyuk.

Az államkincstártól a következő telefonszámokon kaphatunk felvilágítást a támogatásról: +361 452 2910 (vonalas budapesti szám), 06 21 881-9535 (Telenor), 06 30 344 0045 (Telekom), 06 70 460 9005 (Vodafone).

Egyedülállók, élettársak és háztartások egyaránt felvehetik a támogatást, amit ablakok cseréjére is igénybe vehetnek.

A támogatás igénybevételével az a lakóhely újítható fel, ahová a gyermek lakcímkártyáján szereplő cím is szól.

Az elszámolás számlák alapján történik, amelyek tartalmazzák a munkadíjat és az anyagköltségeket, ezeket 50-50%-os arányban veszik figyelembe.

Amennyiben a házastársak vagy élettársak lakcíme hivatalosan ugyanoda szól, akkor közösen, együttes igénylőként van lehetőségük benyújtani a támogatás iránti kérvényt.

Egyéni vállalkozó is megigényelheti, ha igazolni tudja, hogy van legalább 1 éves TB jogviszonya. Arra az ingatlanra is meg lehet igényelni, ami a vállalkozó vállalkozásának a székhelye.

A végszámla elegendő, a kifizetést igazoló dokumentum felmutatásával.

Az a Kormányhivatal, ami a lakóingatlanhoz tartozik, bármikor ellenőrizheti, hogy a támogatás jogszerűen van-e felhasználva, igényléskor viszont nem kell fotókkal bizonyítanunk a felújítást.

Különféle számlák benyújtásával mindkét támogatás igényelhető egyszerre, tehát a válasz: IGEN!

A korábban említett telefonszámok bármelyikén érdeklődhetünk, de levélben is feltehetjük a kérdéseinket, amelyeket elektronikus úton elküldhetünk az alábbi e-mail címre: otthonfelujítas@allamkincstar.gov.hu

A várandósság 12. hetétől már meg lehet igényelni a támogatást.

Amennyiben a villamosenergia 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, marad a szaldós elszámolás, függetlenül attól, hogy mikor volt a támogatás igénylésének az időpontja. Azok a számlák nem vehetőek figyelembe, amelyek bruttó 450.000 Ft/kWp felettiek.

Közös használatú területek felújítására nem vehető igénybe a támogatás.

Ehhez regisztrációra nincs szükség.

Sajnos nem, abban a cégben, akik a felújításért felelősek, a támogatást igénybe vevő fél nem lehet sem tulajdonos, sem alkalmazott, tehát önmagának számlát nem szabad kiállítania.

Bármennyire is szomorú, de tetőtér kialakítására, beépítésére a támogatás nem vehető igénybe.

Katás vállalkozótól kapott számla esetében igényelhető a támogatás?

Ha segítettünk megválaszolni felmerülő kérdéseit és úgy gondolja, hogy érdekli önt az ablakcsere támogatás, írjon nekünk bátran vagy az alábbi gombra kattintva kérjen tőlünk árajánlatot.

Bejelentkezés díjmentes felmérésre