Menu

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Kattintson most és kérje kötelezettségektől és költségektől mentes díjmentes helyszíni felmérésünket most!

Bővebben

A beltéri tolóajtók és azok előnyei

A beltéri tolóajtók és azok előnyei

Megkülönböztetünk fal előtt futó és falban futó tolóajtókat. A tolóajtók egyik legnagyobb előnye, hogy visszanyerhető az a terület, amit a szárnyas ajtónyitás közben elfoglal, így a lakókörnyezet lényegesen tágasabbá válik. Ezáltal újabb lakberendezési lehetőségek nyílnak meg a lakók számára. Ez főleg akkor meghatározó, ha a helyiség kis méretű.

A fal előtt futó tolóajtók a fal mentén történő csúsztatással nyithatók, a falban futó típusúaknál ez a fal belsejében történik, az ehhez szükséges rendszer segítségével, amit tokszerkezetnek hívnak a szakmában. Ez egy olyan fémfészket jelent, ami az ajtó teljes szerkezetét befogadja, szinte eltűnik a belsejében. A falban futók segítségével az a terület is felszabadul, ami a fal mentén futók esetében elvész. A tokszerkezetek többféle nyílástípusúak lehetnek.

Hogyan működik a tokszerkezet?

A tokszerkezet segítségével tűnik el az ajtó a fal belsejében, a vakolt és gipszkarton falakban egyaránt. Segéd váznak, segédfalnak, illetve ajtótoknak is nevezik. A falba beépített tok felső részén egy sín helyezkedik el, ennek a segítségével lehetséges az ajtó tolása, de van még egy függőleges ütközőléc is, ami a csukódáskor összekapcsolódik az ajtóval. A minőségi

A tokszerkezetnek ellenállónak kell lennie, hiszen a fal súlyát is tartania szükséges. A csúszó kocsik és a sínek felelnek az ajtó könnyed mozgatásáért, ezek jellemzően könnyen cserélhetők is. Attól sem kell tartanunk, hogy esetleg repedés keletkezik a falon, valamint a beépítése, karbantartása pofon egyszerű. A fal megbolygatása nélkül lehet utólagos beszereléseket végezni rajta.

A standard tolóajtók mérete megegyezik a szimpla beltéri szárnyas ajtók méretével, de egyedi darabok elkészítésére is van lehetőség. Az ideális tokszerkezet kiválasztása nem nehéz feladat, ám vannak szempontok, amelyeket célszerű figyelembe venni, ilyen az ajtó és a nyílás típusa, valamint meghatározó a falakat alkotó építőanyag, pl: gipszkarton, porotherm tégla, vasbeton stb.