Menu

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Kattintson most és kérje kötelezettségektől és költségektől mentes díjmentes helyszíni felmérésünket most!

Bővebben

Biztonsági vasalatok

Biztonsági vasalatok

Egy átlagos nyílászárón a betörő néhány másodperc alatt bejuthat, ám egy megfelelő biztonsági vasalattal szerelt ajtón keresztül már nehezebb dolga van, több ideig eltart és nagyobb zajjal is jár. Ismerje meg a különböző vasalat típusokat.

Ha nem szeretnénk, úgymond rácsok mögött élni, lehetőségünk van , különböző biztonsági vasalatok közül választani. Ezek közül néhány alapból a nyílászáró részét képezi és jórészt rejtetten a szárnyba építve, szinte láthatatlan.

Hát lássuk!

Gombafejes kiemelésgátló

Ez a vasalat típus azt hivatott megakadályozni, hogy a szárnyakat leemeljék vagy leakasszák a zsanérokról. Ez egy gomba alakú pöcök, ami zárt állapotban a szárnyat alul és felül rögzíti a tokban előkészített vájatba.

Acélcsapos és/vagy acélkampós zár

Ezt a vasalat típust általában bejárati ajtókban szokták alkalmazni. Az alap záron felül ez plusz biztosítása az ajtónak.

Ebben az esetben az ajtó szárnyba építik ezt a vasalatot, amely kulcs fordításra (csukott állapotban) a tokba tolja/akasztja a csapot/kampót. Ezáltal nehezebben lehet illegálisan az ingatlanba bejutni. Ehhez persze nem elég egy „mezei” ajtó. Valamilyen plusz erősítés szükséges az ajtó panelnak is.

Bizonsági osztályok

A biztonsági vasalatok „WK1” ellenállási osztályba sorolhatók az európai szabvány szerint.

WK1 ellenállási osztály

  • Erőszakos behatolási kísérletnek ellenálló védelem (ütés, rúgás, kiszakítás)
  • Plusz biztosítási pontok
  • Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazása

WK2 ellenállási osztály

  • Fokozottan erőszakos behatolás (rúgás, ütés, kiszakítás) illetve szerszámok használata a bejutáshoz (pl. feszítővas, csavarhúzó vagy fogó)
  • Plusz biztosítási pontok az ablak/erkélyajtó minden sarkában
  • Kiemelésgátló horgok elhelyezése
  • Kulcsos kilincs, biztonsági üvegezés, valamint az üvegezőléc biztosítása kifeszítés ellen .P4 biztonsági üveg felépítése 4mm üveg 4réteg fólia 4mm üveg/li>

Választott biztonsági fokozat a teljes nyílászáróra vonatkozik.

Lehetőség van utólagosan feljavítani nyílászáróink biztonsági fokozatát. Ebben az esetben nem csak a biztonsági vasalat felszerelésére van szükség, de az üveg ellenállóságát is növelni kell. Ez annyit jelent, hogy az üveget ki kell cserélni és P4 biztonsági üveget célszerű rendelnünk a nyílásba.

Különbség a két vasalat típus között csupán a kiemelésgátló vasalatok számában van.

WK1 fokozatú vasalat esetében kevesebb elem található

WK2 fokozatnál a nyílászáró több oldalára szerelnek kiemelésgátlót. Darabszámát tekintve, az ablak/ajtó méretétől függ hogy oldalanként (két oldalt, alul, felül) mennyit szerelnek fel. Például egy erkélyajtónál kevés az oldalankénti 1-1 db kiemelésgátló. De egy 50cm széles 100cm magas (50/100) ablak esetében tökéletesen funkcionál az oldalankénti 1-1- db biztonsági vasalat. Ezáltal eredményes a behatolás késleltetése.

A WK1 és Wk2 fokozat közötti lényeges különbség, az, hogy egy esetleges behatolási próbálkozás milyen módon és mennyi időbe telik.

A WK1 fokozat teljesen ellenáll a betörők testi erejének. Vagyis ha nekiszalad, rángatja vagy megpróbálja berúgni.

Wk2 fokozat esetén a kiemelésgátló horgokkal szerelt nyílászárók hatásosan ellenállnak a fizikai erőhatásoknak illetve az egyszerűbb szerszámoknak.