Menu

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Kattintson most és kérje kötelezettségektől és költségektől mentes díjmentes helyszíni felmérésünket most!

Bővebben

Mit is jelent a bűvös U, illetve k érték?

Mit is jelent a bűvös U, illetve k érték?

Első fejezetünkben nézzük meg hogyan is készül a műanyag nyílászáróink legfőbb alapanyaga az üvegtábla. A síküveget vagy ablaküveget a korai iparosok felolvasztották, majd vashengerek segítségével egyenletes felületűvé hengerelték. Ezt a technológiát váltotta a mai iparban is használt eljárás, amely végterméke az úsztatott, vagy angolul „float” üveg. Ezt a technológiát a Pilkington testvérek dolgozták ki és kezdték el használni az 1950-es években. Az újítás abban rejlett, hogy több mint 1000 °C fokos üvegolvadékot folyékony ónfürdőre vezették, ahol az elterült. Az eljárás által precíz felszín és optikailag torzításmentes üveg jön létre. A fürdő után ellenőrzött körülmények között hűtik, majd alapos minőségellenőrzésnek vetik alá.

Kezdetben az nyílászárók egy réteg üveget tartalmaztak, amelyet fa keret foglalt magába. Ennek a hőszigetelő képessége igen csekély volt. Ezeket a nyílászárókat váltotta az úgynevezett Thermoplan üvegezéssel ellátott nyílászáró. Ezeknek az üvegszerkezete 4-16-4 struktúrában épült fel. Ez azt jelenti, hogy 4 mm vastag üvegtáblát 16 mm légréteg követett, majd ismét egy 4mm vastag üvegtábla zárta a szerkezetet. Ez a rendszer már hasonlít, a ma elterjedt műanyag nyílászárók üvegrendszereihez. Az ezzel a technológiával gyártott nyílászárók, már lényegesen jobb hőszigetelő tulajdonságokat mutatnak, mint a korábbi egyrétegű rendszerek. A XXI. század elején azonban, már ezek a rendszerek sem elégítik ki a technológiai előírásokat.

A két réteg közötti levegőt, más olyan gázokra cserélték, amelyek hővezető képessége lényegesen kisebb, mint a levegőé. Erre a célra az argon és kripton gázokat kezdték el használni.

A modern nyílászáró gyártók további újításokat vetettek be a hőátbocsátási tényező csökkentése érdekében. Az üvegszerkezet lakás oldali ablaktábláját bevonták egy úgynevezett Low-e bevonattal. Ez egy nagy hatékonyságú és ultra vékony nemesfém réteg, ami lehetővé teszi a napenergia felhasználását. A bevonatnak köszönhetően a napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helységbe, viszont a kifele áramló hőt bent tartja a fűtött épületen belül.

A fenti technológiai újítások mellett is elmentek az igények ezért a kétrétegű üvegrendszereket, elkezdte felváltani a három rétegű üvegezés. A háromrétegű üvegek általában 4-12-4-12-4 rétegrendben épülnek fel. A két szélső réteg low-e bevonattal ellátott üveg, míg a középső hagyományos sík üveg. A rétegek között a már említett argon és kripton gázokat alkalmazzák.

A fenti tulajdonságok mérésére vezették be az úgynevezett hőátbocsátási tényező mértékegységét, aminek a jele U. Korábban a mértékegységet k –val jelölték, azonban teljesen mindegy melyiket használjuk, mindkettő jelentése azonos. Jelenleg az U jelölés az elterjedtebb. Az Ug az üvegszerkezet, az Uw pedig a teljes nyílászáróra vonatkozó hőveszteséget mutatja meg. Mértékegysége a W/(m^2K). Mint az cikkünk korábbi részeiből kiderült, minél kisebb az U érték, annál jobban hőszigetelő a nyílászáró. Cikkünk további részében az Ug értékről lesz szó, ami az üvegszerkezet hőátbocsátási tényezőjét mutatja meg.

Többrétegű üvegezés hőátbocsátási tényezője a következőképpen számítható:

Ug érték számítása

 • λj - a j-ik anyagréteg hővezetési tényezője [W/m2K],
 • dj – a j-ik anyagréteg vastagsága [m],
 • Rsi – belső oldali felületi hőátadási ellenállása [m2K/W],
 • Rse – külső oldali felületi hőátadási ellenállása [m2K/W],
 • Rs,k – j-ik gázréteg egyenértékű hővezetési ellenállása [m2K/W].

A fenti képlet bonyolultnak tűnik, de megrendelőinknek a számításokkal nem kell foglalkoznia, hiszen minden általunk forgalmazott nyílászárón fel van tűntetve a pontos Ug érték, amelyről tanúsítvánnyal is rendelkezünk.

 • 4-16-4 üvegezés esetén Ug=2,8 W/m2K
 • 4-16-4 Low-e üvegezés esetén Ug=1,4 W/m2K
 • 4-16-4 Low-e üvegezés esetén Ug=1,4 W/m2K
 • 4-16-4 Low-e üvegezés esetén Ug=1,4 W/m2K
 • 4Lowe-16Kr-4Low-e üvegezés esetén Ug= 0,8 W/m2K
 • 4Lowe-16Kr-4Low-e üvegezés esetén Ug= 0,8 W/m2K
 • 4Lowe-12Kr-4Fl-12Kr-4Low-e üvegezés esetén Ug=0,4 W/m2K

A fenti adatok alapján látható, hogy a 4-16-4 üvegezés esetében az Ug érték 2,8 W/m2K, míg az utolsó sorban található 4Lowe-12Kr-4Fl-12Kr-4Low-e üvegezés esetén az Ug=0,4 W/m2K. A különbség 2,4 W/m2K. Egyszerűsítsük le, és nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül.

Tegyük fel, hogy lakásunkban, a téli időszakban 20 Celsius fokos hőmérsékletet szeretnénk, és körülbelül 10nm üvegfelülettel rendelkezik a lakásunk. Amennyiben a fenti táblázat legfelső sorában található rendszert használjuk a hőveszteségünk: 2,8*10*20=560Watt

Ha viszont az alsó sorban található modern kripton gázzal töltött 3 rétegű rendszert alkalmazzuk, akkor lényegesen kisebb hőveszteségi tényező mellett, sokat takaríthatunk meg : 0,4*10*20=80Watt

A különbség a két Ug érték között 2,8-0,4=2,4. A két rendszert összehasonlítva megtakarításunk 480Watt, ami azt jelenti, hogy a megtakarított energiával megközelítőleg 5 db 100 wattos izzót tudunk üzemeltetni. Vagy amennyiben modern led technológiát alkalmazunk a világításra a teljes világítási költséget megspórolhatjuk.

Reméljük, hogy a leírt számítások alátámasztják, hogy mennyire is megéri modernizálni nyílászáróit.