Menu


Ingyenes árajánlat

Bejelentkezés ingyenes árajánlatra

Szeretné, ha kockázatok és kötelezettségek nélkül felmérnénk ingatlanját? Menjen biztosra és éljen a lehetőséggel: Budapesten 2.000 ft, vidéken mindössze benzinköltségen kiszállunk, felmérjük ingatlanját és ingyenesen elkészítjük Önnek az árajánlatot is az Ön igényeinek és elvárásainak megfelelően, így Ön nyugodtan és alapos mérlegelést követően dönthet. Hívjon most vagy töltse ki az alábbi űrlapot!

Bővebben

Mi a teendőnk, ha meghibásodott a nemrégiben cserélt műanyag ablakunk?

Mi a teendőnk, ha meghibásodott a nemrégiben cserélt műanyag ablakunk?

Korszerű nyílászáróink rendeltetésszerű kezelése, tisztítása mellett is kifoghat rajta az idő vas foga, viszont a legtöbb probléma, meghibásodás a nem megfelelő használat következményeként alakulhat ki.

Előző cikkünkben a Mire ügyeljünk műanyag ablakok tisztításánál?, részletes leírás található az ablakok tisztításával kapcsolatban, mely szintén fontos szempont, hogy minél inkább meghosszabbítsuk új nyílászáróink élettartamát.

Az egyik legelterjedtebb hiba, amivel az évek során lehet találkozni a bukó-nyíló ablakok esetében, például ha a kilincs nem megfelelő szögbe történő forgatásával egyszerre bukik és nyílik az ablak. Épp ennek elkerülése miatt manapság már szinte minden műanyag ablak, típustól függetlenül rendelkezik ún. hibás működtetés gátló vasalattal.

További hasonló meghibásodás ha a bukó-nyíló ablak nem állítható bukó állásba, mely abból következik, hogy a már eleve nem tökéletesen záródó ablakokat, erőltetve próbáljuk becsukni, melynek további szövődménye lehet az, hogy a bukó funkcióért felelős vasalat tönkremegy és csak cserével oldható meg a probléma.

Szél esetén ne tartsa nyitva nyílászáróit! Erős széllökés esetén becsapódhatnak ablakai, mely kisebb-nagyobb elakadást okozhat az ablakok zsanérjainak működésében. Műanyag nyílászáróink fel vannak szerelve már egy ún. résszellőző funkcióval, mely úgy működik, hogy a kilincset 45o-ban kell elforgatni, amikor is a vasalat eltolja egy pár miliméteres résre az ablakszárnyat a toktól, így nem kell állandó jelleggel nyitott állapotban tartani a nyílászárókat.

A nagy üvegfelület/súly terhelése vagy a vasalatok nem megfelelő illeszkedése miatt az ablakszárnyak megereszkedhetnek, ilyen esetben szakemberre van szükség, nem tesz jót, ha magunk próbáljuk megoldani a kialakult helyzetet, legrosszabb esetben azt érhetjük el, hogy az adott vasalat elkopik, esetleg el is törik, amelynek javítási költsége lényegesen többre rúg, mintha a meghibásodás észlesése után szakembert hívtunk volna a probléma elhárítására. Ez a meghibásodás leginkább a nagyméretű erkélyajtók esetében fordulhat elő.

Ha párásodik az ablak, okozatja az is, ha beépítésnél helytelenül lett beállítva az ablak valamint másik ilyen lehetőség lehet, ha az ablakban lévő gumitömítés, mely az ablak hőszigeteléséért felelős, alacsony minőségű vagy az évek során elhasználódik. Az említett probléma némely esetben megoldható a vasalatok beállításával is, de olyan eset is fennállhat, hogy csak a gumitömítés cseréje hozhat áttörő segítséget a páralecsapódás megszüntetésére. Megelőzésképpen fontos, hogy naponta, lehetőség szerint szellőztessük ki otthonunkat a megemelkedett páratartalom csökkentéséért, azonban ha nincs rá lehetőség, megoldhatjuk más módon is, egy ún. tokszellőző készülék behelyezésével, melynek két típusát különböztetjük meg, létezik fix léghozamú, mely folyamatosan biztosítja a helyiség szellőzését és létezik páravezérelt típus is, mely a helyiség páratartalma alapján nyit illetve zár, ezáltal biztosítva az ideális páratartalom elérését.

Beázik az ablak, ebben az esetben elsősorban arról kell meggyőződnünk, hogy Műanyag nyílászárók alapfelszereltségéhez tartozó vízkifolyó nyílásokat nem tömítette-e el valami. Amennyiben megbizonyosodtunk róla, hogy az ablakon lévő vízkifolyó nem tömődött el, akkor ismételten engedjük át biztos kezekbe ablakainkat. Ha a javítás során kiderül, hogy mégsem volt olyan nagy a gond, akkor is megéri rászánni egy bizonyos összeget, mert ezáltal megnyugodhatunk, valamint ha betartjuk azokat az utasításokat, amiket a szakember tanácsol, biztosan nem jelentkeznek hosszú időn át a problémák.

Ha az ablakszárny nem zár kellően rá a tokra, ezt úgy lehet észrevenni, ha a szabadból beszűrődő hangokat, egyre élesebben lehet hallani a lakásban, mint előtte, valamint ezzel egyidejűleg bizonyos fokú légáramlás is érződik az ablakok körül, mindez akkor, amikor az ablak be van csukva. Azonban nem kell a legrosszabbra gondolni, egy ún. finom beállítással orvosolható az eset.

Bizonyos problémák megelőzhetőek rendszeres karbantartással, az ablakok rendeltetésszerű használata mellett, mely első körben haszontalan műveletnek tűnik, mivel még nincs feltűnő probléma, de ezt elkerülendő, illetve fölösleges kiadásokat megspórolva meghosszabbíthatjuk nyílászáróink élettartamát, tovább élvezhetjük számos előnyét, régi fa ablakaikkal ellentétben.