Ajtó kukucskáló, ajtókitekintő
Menu


Ingyenes árajánlat

Bejelentkezés ingyenes árajánlatra

Szeretné, ha kockázatok és kötelezettségek nélkül felmérnénk ingatlanját? Menjen biztosra és éljen a lehetőséggel: Budapesten 2.000 ft, vidéken mindössze benzinköltségen kiszállunk, felmérjük ingatlanját és ingyenesen elkészítjük Önnek az árajánlatot is az Ön igényeinek és elvárásainak megfelelően, így Ön nyugodtan és alapos mérlegelést követően dönthet. Hívjon most vagy töltse ki az alábbi űrlapot!

Bővebben

Ajtó kukucskáló

Ajtó kukucskáló

Ajtó kukucskáló (ajtókitekintő)

A kukucskáló lényegében egy aprócska szerkezet, amit beszerelnek a bejárati ajtó lapjába. Az ajtó kukucskálón keresztül mi láthatjuk, hogy ki áll a túloldalon, de a kint álló személynek fogalma sem lesz arról, hogy mi éppen leselkedünk.

Ennek az optikai eszköznek két fő alkotóeleme van, az egyik az okulár, a másik pedig a lencse. A kukucskáló test készülhet műanyagból vagy fémből is. Előszeretettel alkalmaznak nikkelt, bronzot vagy rezet. Minőség tekintetében a fémek valamivel jobbnak mondhatóak. A halszem szerves részét képezi az ajtólyukaknak, amely úgy lett tervezve, hogy nagyítsa a látottakat, ezáltal az emberek jóval nagyobbnak tűnnek majd, ha belenézünk a kukucskálóba.

A lencsékből is két típust különböztethetünk meg, lehetnek üvegből vagy műanyagból, az üveg valamivel drágább, de minőség tekintetében jobb is. Az ajtókitekintő két legjellemzőbb mérete a ø12mm és a ø14 mm, ami pedig az ajtóhoz történő választható méretet illeti, ott az vastagságonként változhat. Vannak 30 és 55 mm közötti változatok, amelyek a szokásos bejárati ajtókhoz ideálisak, léteznek 55 és 100 mm-es típusúak, de még 100 mm-es is beszerezhető, ami leginkább páncélozott ajtókhoz való. A kukucskálók látószöge 150° és 200° közé tehető, a szakemberek a 180° -ot tartják a legoptimálisabbnak.

Az ajtó kukucskálók által nem kell többé a nem kívánatos látogatóknak magyarázkodnunk, gondolunk itt házaló ügynökökre, hittérítőkre vagy egyéb ismeretlen személyekre, például csalókra.

Milyen ajtó kukucskálók léteznek?

Az ajtókitekintők főleg a társas lakóépületekben, panel lakásokban bizonyulnak hasznosnak, de bizonyos helyzetekben a családi házakhoz is ideálisnak bizonyulnak, például, ha egyből a bejárati ajtóig jutnak a látogatók és nem csak a kapuig.

Az ajtó kukucskálók a legtöbb típusú bármilyen műanyag ajtóba beszerelhetőek akár utólag is, sőt, ma már kaphatóak digitális ajtókitekintők is, amelyek miniatűr kameráknak is mondhatóak. Az alap digitális kitekintők csupán kitekintésre alkalmasak, a modernek viszont már rögzítésre is, így vissza lehet nézni, hogy ki járt nálunk, amíg távol voltunk. Egyes típusokban az éjjellátó funkció is elérhető, tehát jól át kell gondolni, hogy melyik lesz a számunkra legmegfelelőbb.

Innentől kezdve ha esetleg ajtócserén gondolkodunk, ez egy újabb szempont lehet, hogy már előre telepített kukucskálóval ellátott bejárati ajtót válasszunk vagy megfelelő számunkra az utólag felszerelhető típusú nyílászáró is.