Menu


Ingyenes árajánlat

Bejelentkezés ingyenes árajánlatra

Szeretné, ha kockázatok és kötelezettségek nélkül felmérnénk ingatlanját? Menjen biztosra és éljen a lehetőséggel: Budapesten 2.000 ft, vidéken mindössze benzinköltségen kiszállunk, felmérjük ingatlanját és ingyenesen elkészítjük Önnek az árajánlatot is az Ön igényeinek és elvárásainak megfelelően, így Ön nyugodtan és alapos mérlegelést követően dönthet. Hívjon most vagy töltse ki az alábbi űrlapot!

Bővebben

Műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonsága

Műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonsága

Előző cikkünkben a műanyag nyílászárók hőszigetelési képességeiről, illetve ennek mértékegységéről az U értékről írtunk. Mostani cikkünk egy másik nagyon fontos tulajdonságáról fog szólni a műanyag nyílászáróknak. Ez pedig nem más, mint a hangszigetelés.

Először ismerjük meg azokat az alapfogalmakat, amik feltétlenül szükségesek, ahhoz hogy a témánkban kellő jártasságot szerezzen a kedves Olvasó.

Decibel (dB): A decibellel egy olyan szintskálát képezünk, melybe könnyebb besorolni a különböző hangkeltő eszközök által keltett hangnyomást. A hangintenzitást decibelben, logaritmikus skálán mérjük. A hangforrás 20 dB-s növekedése 10-szeres hangintenzitás erősítéssel egyezik meg. Az emberi fül által érzékelhető legkisebb hangintenzitás szint változás 3 decibel.

Laboratóriumi léghang gátlási szám (R, R w): Megmutatja, hogy egy adott épületszerkezetre beeső hangteljesítmény mekkora része sugárzódik le a vizsgált szerkezeten keresztül. Frekvenciafüggő, azaz egy adott szerkezet a különböző frekvenciákon vizsgálva különböző mértékben szigetel. Szigetelés jellegű mennyiség, minél nagyobb az értéke, annál jobban szigetel.

Érdekességképpen egy könyvtár háttérzaja körülbelül 40dB és 100dB a légkalapács hangnyomása. De ha egy Boeing tőlünk 200m-re száll fel az 120dB hangnyomással terheli fülünket, ami már fizikai fájdalommal is jár. Jól látható, hogy a légkalapács 100dB és a Boeing 120dB hangnyomás között csak 1.2 szeres szorzó van, mégis tízszeres hangnyomást vagyunk kénytelenek elviselni.

Egy épület hangszigetelését az alábbi pontokon végezhetjük el:

 • Főfalak
 • Nyílászárók
 • Padló
 • Mennyezet
 • Tető
 • Belső elválasztó falak

Cikkünk szempontjából a műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonságaival fogunk részletesen foglalkozni. Először is nézzük meg, hogy egy modern műanyag nyílászáró hangszigetelő képessége mely tényezőkből áll össze. A profil hang gátló képessége, az üvegezés hang gátló képessége, valamint az illesztési/beépítési hézagok hanggátlása. A beépített profil hang gátlását az illesztési hézagok, esetenként a hiányos pur habozás, valamint a toktoldó elemek is ronthatják, mivel ahol rés van ott nem csak a levegő, de a hang is átmegy.

A zajcsillapításért a homlokzati fal és műanyag nyílászáró együttesen felel a felületük arányában. Egy modern műanyag nyílászáró esetében, mint ahogy azt korábbi cikkünkben is említettük az üvegfelület a legnagyobb hőszigetelő felület. Ez a hangszigetelésre egyaránt igaz.

A profil szigetelése és a beépítés minősége is megfelelő, akkor az üvegezés megfelelő megválasztásával érhetjük el a legjobb eredményt. Az egyik eldöntendő kérdés az üveg szerkezeti felépítése, a másik a kitöltő gáz megfelelő megválasztása.

A hangszigetelés mértékét Rw-vel vagy R-el jelöljük, és a mértékegysége a dB. Minél nagyobb az Rw értéke, annál jobb a hangszigetelő tulajdonság.

Néhány példa a műanyag nyílászárók hangszigetelésére:

 • 4float - 16 mm légrés - 4float 32 dB
 • 4float - 16 mm légrés - 6float 34 dB
 • 3+3 ragasztott biztonsági üveg - 14mm légrés argon gázzal - 4Low-e üveg 36 dB (Ez többnyire beépíthető régi hőszigetelő üveg helyére is)
 • 4+4 ragasztott biztonsági üveg, gyári hang gátló fóliával - 16 mm légrás argon gáz - 4Low-e üveg 38 dB
 • 4+4 ragasztott biztonsági üveg, gyári hang gátló fóliával - 16 mm légrés argon gáz - 6Low-e üveg 40 dB

Megfigyelhető, hogy egy jobb hangszigetelő üvegszerkezet esetében az üvegrétegek vastagsága különböző. Ennek a magyarázata, hogy két eltérő vastagságú üveg réteg más hangfrekvenciák vág le.

A biztonsági fóliázott üveg, nem csak a zajszigetelést növeli, hanem plusz betörés gátló funkciót is ellát.

Egy alap műanyag nyílászáró (5 légkamrás 2 rétegű üvegezésű) hang gátló értékét legtöbbször Rw=32dB értékkel szokták jellemezni, mint a fenti felsorolás első sorában is látszik. A teljes ablakszerkezet hanggátlásának kiszámításakor figyelembe vesznek egy C zajterheléstől függő korrekciós értéket, amely -5,-6 értéket is felvehet. A teljes műanyag nyílászáró szerkezet hanggátló tényezőjét Rw+C képlettel számolhatjuk ki. Így a fent említett szerkezet Rw+C értéke 26-27dB.

A fenti információk figyelembe vételével, mindenki a saját igényeinek megfelelően tud választani a különböző műanyag nyílászáró szerkezetek közül.