Menu


Ingyenes árajánlat

Bejelentkezés ingyenes árajánlatra

Szeretné, ha kockázatok és kötelezettségek nélkül felmérnénk ingatlanját? Menjen biztosra és éljen a lehetőséggel: Budapesten 2.000 ft, vidéken mindössze benzinköltségen kiszállunk, felmérjük ingatlanját és ingyenesen elkészítjük Önnek az árajánlatot is az Ön igényeinek és elvárásainak megfelelően, így Ön nyugodtan és alapos mérlegelést követően dönthet. Hívjon most vagy töltse ki az alábbi űrlapot!

Bővebben

Természetes fény és színek otthonunkban

Természetes fény és színek otthonunkban

Hogyan maximalizáljuk a természetes fény mennyiségét az otthonunkban?

A természetes fény nagy szerepet játszik az otthonunkban, többek között hozzájárul ahhoz, hogy ne legyen nagyon magas a villanyszámlánk, támogatja a közérzetünket, egészségünket és megnyitja, szebbé teszi a teret.

Miért fontos a természetes fény az otthonunkban?

A természetes fény javítja a hangulatot és segít szabályozni a napi ritmusunkat, ami hatással van az alvás minőségére is. Különböző kutatások kimutatták, hogy a természetes fénynek számos egészségügyi előnye van, csökkenti például a depresszió kialakulásának a kockázatát, növeli az energiaszintet és javítja az alvás minőségét. Eenergiatakarékosság szempontjából is meghatározó, hiszen kisebb lesz az igény a mesterséges világítás működtetésére.

Amikor a nyílászárók tervezéséről van szó, több tényezőt is figyelembe kell venni a természetes fény beáramlásának maximalizálása érdekében. Az ablakok mérete nagyban befolyásolja a bejövő fény mennyiségét, minél nagyobbak, annál több fény áramlik majd be. Vannak olyan nyílászárók, amelyek a padlótól, egészen a mennyezetig érnek, ezekkel maximalizálhatjuk a fénybevitelt.

Az ablakok típusa szintén fontos szerepet játszik, a magasabb épületek tetejére például kerülhetnek tetőablakok, amelyekkel ugyancsak növelhető a természetes fény mennyisége. Az ablakok anyaga és bevonata is befolyásoló tényező, a modern hőszigetelt üvegek képesek szűrni a káros UV-sugarakat, miközben növelik a fényáteresztést.

Milyen árnyékolót válasszunk?

Az árnyékolókkal könnyen szabályozható a bejövő fény mennyisége, ráadásul így a belső hőmérsékleten is változtathatunk. A redőnyök, a roletta vagy a függönyök mind remek választásnak bizonyulnak. Az áttetsző árnyékolókkal, például a voile függönyökkel részlegesen szűrhetjük a fényt.

Az intelligens otthonokban a motorizált árnyékolókat távolról is lehet szabályozni, és beállíthatjuk akár azt is, hogy automatikusan fel- vagy lehúzódjanak a nap bizonyos szakaszaiban.

A tükrök használata egy másik hatékony módszer a természetes fény növelésére, ugyanis visszaverik a fényt, ezáltal a helyiség más részeibe is eljuttatják azt.

Néhány gondolat a színekről...

A sötét színek elnyelik a fényt, míg a világos színek visszaverik, éppen ezért a világos színek használata a legideálisabb. Amennyiben a mennyezetet és a padlót világosabb színűre tervezzük, úgy a falak lehetnek egy árnyalattal sötétebbek, ebből adódóan az összhang is tökéletessé válik.

Az emberi pszichológia és az érzékszervek reakciója alapján a színek különböző érzelmeket, hangulatokat és viselkedéseket váltanak ki.

Íme néhány általános szín és azok hatásai otthonunkban:

Kék: Nyugtató és hűsítő hatása van. Jelképezi a békét és a harmóniát. Alkalmas a hálószobára és a fürdőszobára, ahol pihenésre és ellazulásra van szükség.

Zöld: Természetességet és frissességet sugároz. Az emberi szem könnyen kezeli, és nyugtatóan hat az idegekre. Ideális a nappaliban, étkezőben vagy a kertben, mivel segíthet a stressz csökkentésében és a kreativitás serkentésében.

Sárga: Vidámságot, boldogságot és energiát közvetít. Hasznos az olyan helyiségekben, ahol az emberek találkoznak és társaságban vannak, mint a nappali vagy a konyha.

Piros: Élénk és érzéki szín, amely serkentő hatással lehet az emberekre. Használható az étkezőben vagy a konyhában, mivel segíthet az étvágy serkentésében és az energiaszint növelésében.

Barna: Meleg és földhöz ragadó hatású. Kellemes hangulatot teremt, különösen fa és természetes anyagok használatakor. A nappaliban vagy a hálószobában jól mutat.

Szürke: Neutraális és elegáns. Jól kombinálható más színekkel és ideális a modern belső terekben.

Lila: Rejtélyes és spirituális hangulatot teremt. Jól mutat a hálószobában, mivel segíthet az ellazulásban és az alvás minőségének javításában.