Menu

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Bejelentkezés díjmentes felmérésre

Kattintson most és kérje kötelezettségektől és költségektől mentes díjmentes helyszíni felmérésünket most!

Bővebben

Műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonsága

Műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonsága

Előző cikkünkben a műanyag nyílászárók hőszigetelési képességeiről, illetve ennek mértékegységéről az U értékről írtunk. Mostani cikkünk egy másik nagyon fontos tulajdonságáról fog szólni a műanyag nyílászáróknak. Ez pedig nem más, mint a hangszigetelés.

Először ismerjük meg azokat az alapfogalmakat, amik feltétlenül szükségesek, ahhoz hogy a témánkban kellő jártasságot szerezzen a kedves Olvasó.

Decibel (dB): A decibellel egy olyan szintskálát képezünk, melybe könnyebb besorolni a különböző hangkeltő eszközök által keltett hangnyomást. A hangintenzitást decibelben, logaritmikus skálán mérjük. A hangforrás 20 dB-s növekedése 10-szeres hangintenzitás erősítéssel egyezik meg. Az emberi fül által érzékelhető legkisebb hangintenzitás szint változás 3 decibel.

Laboratóriumi léghang gátlási szám (R, R w): Megmutatja, hogy egy adott épületszerkezetre beeső hangteljesítmény mekkora része sugárzódik le a vizsgált szerkezeten keresztül. Frekvenciafüggő, azaz egy adott szerkezet a különböző frekvenciákon vizsgálva különböző mértékben szigetel. Szigetelés jellegű mennyiség, minél nagyobb az értéke, annál jobban szigetel.

Érdekességképpen egy könyvtár háttérzaja körülbelül 40dB és 100dB a légkalapács hangnyomása. De ha egy Boeing tőlünk 200m-re száll fel az 120dB hangnyomással terheli fülünket, ami már fizikai fájdalommal is jár. Jól látható, hogy a légkalapács 100dB és a Boeing 120dB hangnyomás között csak 1.2 szeres szorzó van, mégis tízszeres hangnyomást vagyunk kénytelenek elviselni.

Egy épület hangszigetelését az alábbi pontokon végezhetjük el:

 • Főfalak
 • Nyílászárók
 • Padló
 • Mennyezet
 • Tető
 • Belső elválasztó falak

Cikkünk szempontjából a műanyag nyílászárók hangszigetelő tulajdonságaival fogunk részletesen foglalkozni. Először is nézzük meg, hogy egy modern műanyag nyílászáró hangszigetelő képessége mely tényezőkből áll össze. A profil hang gátló képessége, az üvegezés hang gátló képessége, valamint az illesztési/beépítési hézagok hanggátlása. A beépített profil hang gátlását az illesztési hézagok, esetenként a hiányos pur habozás, valamint a toktoldó elemek is ronthatják, mivel ahol rés van ott nem csak a levegő, de a hang is átmegy.

A zajcsillapításért a homlokzati fal és műanyag nyílászáró együttesen felel a felületük arányában. Egy modern műanyag nyílászáró esetében, mint ahogy azt korábbi cikkünkben is említettük az üvegfelület a legnagyobb hőszigetelő felület. Ez a hangszigetelésre egyaránt igaz.

A profil szigetelése és a beépítés minősége is megfelelő, akkor az üvegezés megfelelő megválasztásával érhetjük el a legjobb eredményt. Az egyik eldöntendő kérdés az üveg szerkezeti felépítése, a másik a kitöltő gáz megfelelő megválasztása.

A hangszigetelés mértékét Rw-vel vagy R-el jelöljük, és a mértékegysége a dB. Minél nagyobb az Rw értéke, annál jobb a hangszigetelő tulajdonság.

Néhány példa a műanyag nyílászárók hangszigetelésére:

 • 4float - 16 mm légrés - 4float 32 dB
 • 4float - 16 mm légrés - 6float 34 dB
 • 3+3 ragasztott biztonsági üveg - 14mm légrés argon gázzal - 4Low-e üveg 36 dB (Ez többnyire beépíthető régi hőszigetelő üveg helyére is)
 • 4+4 ragasztott biztonsági üveg, gyári hang gátló fóliával - 16 mm légrás argon gáz - 4Low-e üveg 38 dB
 • 4+4 ragasztott biztonsági üveg, gyári hang gátló fóliával - 16 mm légrés argon gáz - 6Low-e üveg 40 dB

Megfigyelhető, hogy egy jobb hangszigetelő üvegszerkezet esetében az üvegrétegek vastagsága különböző. Ennek a magyarázata, hogy két eltérő vastagságú üveg réteg más hangfrekvenciák vág le.

A biztonsági fóliázott üveg, nem csak a zajszigetelést növeli, hanem plusz betörés gátló funkciót is ellát.

Egy alap műanyag nyílászáró (5 légkamrás 2 rétegű üvegezésű) hang gátló értékét legtöbbször Rw=32dB értékkel szokták jellemezni, mint a fenti felsorolás első sorában is látszik. A teljes ablakszerkezet hanggátlásának kiszámításakor figyelembe vesznek egy C zajterheléstől függő korrekciós értéket, amely -5,-6 értéket is felvehet. A teljes műanyag nyílászáró szerkezet hanggátló tényezőjét Rw+C képlettel számolhatjuk ki. Így a fent említett szerkezet Rw+C értéke 26-27dB.

A fenti információk figyelembe vételével, mindenki a saját igényeinek megfelelően tud választani a különböző műanyag nyílászáró szerkezetek közül.